TurnTrainersCockpit

TurnTrainersCockpit

Doel

Een trainerscockpit voor turnen ontwikkelen, in het bijzonder voor 2D-analyses. 

 

Projectomschrijving

In de (top)sportpraktijk wordt steeds meer gebruik gemaakt van metingen om de trainingsopbouw te optimaliseren. In technische sporten was dit tot voor kort echter nog niet gebruikelijk, omdat meten lastig en tijdrovend was. De VU Amsterdam heeft daarom in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie, Janssen-Fritsen, NOC*NSF en InnoSportNL de ‘TurnTrainersCockPit’ ontwikkeld. Die apparatuur maakt meten ook in technische sporten mogelijk, om te beginnen bij turnen.

 

Het monitoren van prestatie in technische sporten zoals turnen tijdens dagelijkse trainingen is niet eenvoudig. Er blijft een spanningsveld tussen aan de ene kant de behoefte om heel nauwkeurig te meten en aan de andere kant regelmatig  en zonder hinder voor de sporter de prestatie te monitoren. Met de TTCP is een middenweg gezocht tussen nauwkeurig meten en ongehinderd dag in dag uit meten en daarmee continu kunnen monitoren van de prestatie.

Toon meer informatie

Directe feedback

Het uitgekiende videosysteem en de geautomatiseerde analyse maken het mogelijk om tijdens trainingen directe feedback te geven. Voor de sporter is die snelle feedback van belang om de informatie te kunnen koppelen aan het bewegingsgevoel dat hij een paar minuten na de uitvoering nog heeft.

 

Casestudy

In een casestudy van Jeroen van der Eb, Luc Ackermann, Hans de Koning en Bert Coolen werd voor het onderdeel Sprong onderzocht wat prestatiebepalende parameters zijn. Hiertoe werden videodata van meer dan 600 sprongen, opgenomen tijdens het WK turnen 2010 in Rotterdam, onderzocht. Verschillende parameters die iets zeggen over de kwaliteit van de sprong werden vergeleken met de gegeven juryscores. Hieruit kwamen een paar simpele, maar zeer doeltreffende prestatievoorspellers naar voren.

 

Wereldtop

De informatie is niet alleen bruikbaar tijdens de training zelf, maar kan ook gebruikt worden om de progressie van een sporter te volgen door het jaar heen. De prestaties kunnen vergeleken worden met de prestaties van de absolute wereldtop omdat de TCCP ook tijdens wedstrijden opnames kan maken.

 

Score

In de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om de sprongen automatisch te classificeren. Ook zijn er aanwijzingen dat er een computergegenereerde score berekend kan worden. Deze is niet het zelfde als een juryscore, maar geeft voor trainingsdoeleinden wel relevante informatie over de uitvoering van de sprong.

 

Andere sporten

De ontwikkelde analysemethode en opnameapparatuur wordt niet alleen in het turnen ingezet, maar is ook al met succes gebruikt in andere sporten zoals atletiek en trampolinespringen. Het is de bedoeling de cockpit verder te ontwikkelen voor andere sporten.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie InnoSportNL
Contactpersoon Nico Delleman
Telefoon +31 (0)26 4834598
E-mail ...

Status project

Start

1 mei 2009

Eind

30 april 2013

Afgerond

Programmalijnen

  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitter