Slimme ringen 1.0

Slimme ringen 1.0

Doel

Ontwikkelen van een ringenstel dat feedback over de (a-)symmetrie in de uitvoering van de oefening aan turners en coaches kan geven.

 

Projectomschrijving

Tijdens de eerste fase van het project is in samenwerking met Janssen-Fritsen de bovenbalk van het ringenstel vernieuwd en voorzien van krachtsensoren die de kracht op de linker- en rechter ring onafhankelijk van elkaar kan meten.
Bovendien is de nieuwe bovenbalk nu instelbaar wat betreft vering, zodat de belasting van de schouders bij de zwaai-elementen verminderd kan worden.

slimme ringen softwareSchermafbeelding van de software met boven video, onder de krachtsignalen van de ringen en rechts de database

 

Naast het nieuwe ringenstel is er in samenwerking met SIR Sport Innovation ook eigen software ontwikkeld waarmee de krachtsignalen tegelijkertijd opgenomen, afgespeeld en geanalyseerd kunnen worden met de videobeelden van de oefening (zie foto). Hierdoor is een uitgebreidere analyse van de oefening en betere feedback naar de coach mogelijk.

 

Yuri van Gelder liet eerder via Twitter al weten erg tevreden te zijn met dit nieuwe, geveerde ringenstel:“Top training gehad vandaag! Gloedje ringenstel van J&F is super! Lekker werken zo, soepel en zacht voor de schouders #watwiljenogmeer”

 

Aan de hand van de eerste tests kan nagegaan worden hoeveel kracht er gedurende de oefening op de ringen wordt uitgeoefend. Op basis hiervan kunnen de sporters en coaches hun oefeningen beoordelen en waar nodig aanpassen. Bij een scheve zwaai of asymmetrische beweging registreren de slimme ringen dat er meer kracht uitgeoefend wordt op één van de ringen. Deze informatie kan ervoor zorgen dat de turner zijn techniek aanpast en de oefening dus beter kan uitvoeren. Daarnaast geeft het systeem inzicht in de grootte van de krachten van de verschillende onderdelen van de ringenoefening, vanuit het oogpunt van belasting en belastbaarheid van de turner waardevolle informatie.

 

Na afloop van de testperiode zal in overleg met coaches en sporters bepaald worden hoe de ‘slimme ringen’ ingezet zullen worden tijdens de trainingen. Indien de slimme ringen een toevoeging blijken in de dagelijkse trainingspraktijk, worden de slimme ringen in een volgende stap uitgebouwd met directe feedback voor de sporter.

 

 

Meer informatie?

Organisatie  InnoSportLab 's-Hertogenbosch
Contactpersoon  Maurice aarts
Telefoon  
E-mail  ...

Status project

Start

1 mei 2013

Eind

1 januari 2014

Afgerond

Programmalijnen

  • Sportproducten
  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitter